A&T solutions s.r.o. - Daňové poradenství a vedení účetnictví na Slovensku. Zápis do

Rejstříku partnerů veřejného sektoru (Register partnerov verejného sektora). 

Kontaktujte nás:  Farská 10, 949 01 Nitra, SR, +421 948 198 560, info@atsolutions.sk

Slovenské IČO, DIČ a IČ DPH. Co jsou to za čísla a jak jim rozumět?

Identifikační čísla jako IČO, DIČ a IČ DPH způsobují občas mezi českými a slovenskými firmami jistá nedorozumění. Co jsou to vlastně za čísla a jaké jsou mezi nimi v jednotlivých zemích rozdíly?

Identifikační číslo: IČ, IČO

Identifikační číslo IČO má na Slovensku a v Česku totožný význam a účel. Je to osmimístné číslo organizace. Lze je ověřit v online rejstříku firem, který vedou ministerstva spravedlnosti jednotlivých zemí. Zatímco v Česku je to Veřejný rejstřík, na Slovensku je to Obchodní rejstřík Slovenské republiky.

Daňové identifikační číslo: DIČ

Číslo DIČ je určeno pro daňové účely a přidělují ho v obou zemích příslušné finanční úřady. Zde však podobnost končí a dále následují už jen rozdíly.

V Česku je DIČ sestaveno ze stejných číslic jako IČO. Rozdíl mezi nimi je pouze v předponě “CZ”. Na Slovensku mají podnikatelé DIČ vždy odlišné od jejich IČO čísla. DIČ je zde desetimístné číslo, začínající číslicemi 10, 20 nebo 40. Fyzické osoby mají na začátku číslovku 10, právnické osoby (eseróčka, akciovky) číslici 20 a zahraniční subjekty registrované v SR číslovku 40.

Dalším rozdílem při česko-slovenském srovnávání je, že slovenské DIČ nikdy neobsahuje předponu “SK”. Je to proto, že slovenské DIČ zjednodušeně slouží pouze pro daň z příjmu a nikoli pro účely DPH.

Pokud tedy žádáte od slovenského obchodního partnera DIČ, zašle Vám svou registraci k dani z příjmů. Pokud si však potřebujete prověřit, zda je i plátcem DPH, musíte si od něj vyžádat jeho IČ DPH.

Identifikační číslo k DPH: IČ DPH

Pozor na to, že čísla DIČ a IČ DPH jsou v SR na první pohled totožné. Jediný rozdíl je v tom, že IČ DPH má navíc předponu “SK”. A právě tato předpona “SK” je pro Slováky hlavním rozlišovacím znakem toho, zda se jedná o podnikatele registrovaného k DPH.

Číslo IČ DPH vlastně potvrzuje registraci k DPH. V SR se přiděluje pouze klasickým plátcům DPH nebo těm, kdo mají obchodní partnery z EU, i když sami nejsou klasickými plátci DPH. Pokud se slovenský podnikatel prokáže IČ DPH s předponou “SK”, není potřeba zkoumat typ jeho registrace. Pro vás, jakožto českého podnikatele, je to dostatečný důkaz řádné registrace k DPH a podle toho také postupujete při fakturaci.

Slovenské DIČ bez “SK”

Pokud vám tedy obchodní partner předloží daňové číslo bez předpony “SK”, může to znamenat, že není v SR registrován k DPH. Nebo to prostě znamená to, že jste si vyžádali DIČ místo IČ DPH. Na Slovensku podnikatelé ani jejich účetní nemají běžně vědomost o tom, že české a slovenské DIČ nejsou jedna a tatáž věc. Pokud tedy chcete znát registrační číslo k DPH, žádejte od slovenského podnikatele vždy jeho IČ DPH, nikoli DIČ.

Jak zjistit, zda je slovenská firma registrována k DPH

Pokud si potřebujete ověřit, zda je slovenský obchodní partner registrován k DPH, máte dvě možnosti. Tou první je použít web slovenské finanční správy. Zde můžete vyhledávat buď podle daňového čísla nebo podle jména obchodního partnera. Pokud má slovenská firma platnou registraci k DPH, na tomto webu se to dozvíte.

Druhou možností je využít portál Evropské unie VIES. Zde však můžete vyhledávat pouze podle daňového čísla, nikoli podle názvu firmy. Na druhou stranu si zde můžete ověřit registraci k DPH svého libovolného obchodního partnera z celé EU.

 

Podnikáte na Slovensku a potřebujete kvalitní daňové poradenství a účetní služby? Jsme odborníci v naší oblasti a rádi pomůžeme i vám. Kontaktujte nás.

Marcela Bošková, daňová poradkyně 22.10.2017

Disclaimer

Informace obsažené v tomto článku jsou odrazem našich znalostí a názorů v době zpracování. Dříve než se rozhodnete uskutečnit své záměry, požádejte o podrobnější informace.

Máte otázky

Pokud máte otázky týkající se této problematiky nebo máte zájem o další informace, neváhejte se na nás obrátit.

Kontaktujte nás

Newsletter

Líbí se vám naše články o podnikání v SR? Zaregistrujte se k jejich odběru.